Monument du Roi Albert

Saint- Hubert afstand 11 km, moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld’ naam van de wandeling ‘Monument du Roi Albert’.

Saint-Hubert (Waals: Sint-Houbert) is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. De gemeente telt ruim 5000 inwoners. Saint-Hubert is een toeristisch centrum in de Ardennen. De omgeving is bosrijk. De stad is vooral bekend vanwege de Sint-Hubertusbasiliek en de jacht.

De oorsprong van Saint-Hubert gaat terug tot de vroege middeleeuwen toen de stad Andage heette. Nadat in 825 het stoffelijk overschot van bisschop Hubertus van Luik in de plaatselijke abdij was begraven, ontwikkelde Andage zich tot een bedevaartsoord en veranderde de plaatsnaam na enige tijd in die van Saint-Hubert. De benedictijnenabdij werd door het Frans bestuur in België afgeschaft (1796). Abt-ondernemer Nicolas Spirlet was de laatste abt.

Start van de wandeling is daadwerkelijk bij het ‘Monument du Roi Albert’. Exacte verwijzing via Google maps op de website van www.wandelonie.com. Het is midden in de natuur en derhalve ook parkeerplek genoeg.

De bossen van Saint-Hubert zijn uniek! Een geweldig oerbos waar veel tijd en energie wordt besteed om de bossen te onderhouden en geschikt te maken om er ook in de toekomst van te kunnen genieten. Het is jammer dat niet alle wandelingen vanuit gemeente Saint Hubert je volledig op laten gaan in het oergevoel wat deze bossen je kunnen geven. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit te maken heeft met een bepaalde beschermingsstatus. Constateer wel (persoonlijke mening) dat de wandelingen vanuit Nassogne mij eerder wel dat gevoel gaven (grote overlap met de bossen van Saint Hubertus).

De wandeling ‘Monument du Roi Albert’ begint ronduit fantastisch. Op een plekje van heide en lage begroeiing ligt het monument. Leuk om even te zien, maar je komt uiteindelijk voor een mooie wandeling en deze begint veelbelovend. Heerlijke natuur, geen mens te bekennen, mooi bos/bomen. Fantastisch, alleen daarom is de tocht het wandelen waard.

Vanaf tweede helft van de wandeling is het grotendeels op of langs asfalt. Het positieve hiervan is wel dat er in het bos gelegen naast de asfaltweg een mooi wandelpad is gecreëerd, iets wat voor veiligheid vaker gedaan mag worden. Tweede helft had wat ons betreft meer creativiteit verdiend.

Laatste 2 km-er van de wandeling zou je kunnen inkorten door de bewegwijzering naar het monument te volgen. Wij hebben dit niet gedaan, wat volgt is een lang stuk saai asfalt met aansluitend wel weer een mooi stukje natuur.

Tip: je zou eventueel onderweg het museum Fourneau Saint Michel kunnen bezoeken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fourneau_Saint-Michel