Laneuville-au-Bois afstand 6,1 km, moeilijkheidsgraad ‘makkelijk/gemiddeld’, naam van de wandeling ‘Promenade de La Converserie’. Laneuville-au-Bois (in het Waals: À l’Noûve-Vèye1) is een dorp in de Belgische gemeente Tenneville, gelegen in het Waalse gebied in de provincie Luxemburg. Dit Ardense dorp ligt op een open plek omringd door grote bosgebieden (Freyrbos). Het ligt ten zuiden van de Barrière de Champlon, 5 km ten zuidwesten van Tenneville en ongeveer tien km van Saint-Hubert. De hoogte bij de kerk is ongeveer 450 meter. Laneuville-au-Bois is een karaktervol dorp waar gebouwen uit lokale steen (leisteenzandsteen) en schilddaken nog steeds de meerderheid vormen.
Vertrekpunt is vlak voor begin van het dorp bij Bois de La Fontaine. Er is genoeg parkeerplek.
Wandeling ‘Promenade de La Converserie’ is gemarkeerd met een oranje ruit (zie foto’s).
De wandeling is zeker in het begin even pittig. Als het flink geregend heeft zijn de paden slecht en daar komt bij dat je op het slechte pad ook nog moet klimmen. Noem het avontuurlijk of een uitdaging, het is van beiden iets. Het is ons bijna doen twijfelen om rechtsomkeert te maken.
Gelukkig hebben we dat niet gedaan. Uiteindelijk komt het goed en passeer je de Converserie met Kapel, althans helaas ligt het gebouw aan de andere kant van de snelweg en zie je alleen de hogere gedeelten. Voor meer uitleg omtrent kapel, zie note onderaan.
Ondanks dat je je niet aan de kant van de La Converserie bevindt en dat je wel min of meer een stuk langs de snelweg loopt is het zicht aan je linkerkant niet minder fraai. Zicht op enorm landschap, bos etc. Echt immens en indrukwekkend.
Na het stuk langs de snelweg duik je wat dieper het mooie bos in wat onderdeel is van de bossen van St Hubert. Tot slot kom je langs een uitkijkpunt waar je zeker ook in goede tijden wild zou kunnen spotten.
Al met al best een afwisselende wandeling.
Note: Dit is de oudste kapel in het land van Sint-Hubertus. Niet ver, volgens de populaire legende, van de plaats waar Sint-Hubertus zich tot het christendom bekeerde na een ontmoeting met een kruisbloemig hert tijdens een jachttocht (een kruis genaamd het “Rode Kruis” markeert de locatie van deze bekering). De huidige kapel dateert uit 1904 en bevat bepaalde elementen uit de oude Sint-Katelijnekapel, evenals talrijke wapenschilden van Europese jagers.